Veilig achteraf betalen tot 14 dagen na aankoop
Gratis thuisbezorgd vanaf € 40,-
Eenvoudig retour binnen 30 dagen

Filter op

Sorteren

Prijs

tot

Merken

Bewegingssensor

Toon filters

Bewegingssensor

Wanneer je ’s nachts in het donker thuis komt is het wel zo prettig dat je over genoeg licht beschikt om het slot van de voordeur te kunnen vinden. Een bewegingssensor zorgt voor automatische inschakeling wanneer er beweging wordt gedetecteerd in het donker en is daarom een geschikte uitkomst. Ook is een bewegingsmelder een handig inbraakpreventie middel. Inbrekers staan immers niet gauw in de spotlights en het zal bovendien eerder opvallen wanneer een ongenodigde gast de tuin binnen sluipt. 
 
Hoe werkt een bewegingssensor?
De meeste sensoren zijn uitgerust met een zogenaamde PIR (Passive Infrared). Dit houdt in dat de sensor objecten detecteert die warmte uitstralen. Omdat eigenlijk alle objecten infrarood uitstralen is de PIR-sensor voorzien van een lens aan de voorkant die het gebied dat in de gaten wordt gehouden is sectoren verdeelt. Wanneer een persoon (die lichaamswarmte uitstraalt) zich in meerdere sectoren beweegt zal de uitgang van de sensor geactiveerd worden.
 
Specificaties 
Let bij aankoop van een bewegingssensor op een aantal specificaties zoals de detectiehoek en reikwijdte.
 
Detectiehoek
De detectiehoek is de hoek waarin bewegingen van een persoon kan worden gedetecteerd. De detectiehoek wordt afgelezen in graden. Hoe groter de hoek, hoe meer een bewegingssensor kan detecteren. Bedenk van tevoren goed waar de lamp zal komen te hangen. Recht onder de lamp kan een bewegingssensor geen beweging detecteren.
 
Reikwijdte 
Met de reikwijdte (ok wel herkenningsafstand genoemd) bedoelen we het bereik van een bewegingsmelder in meters. De reikwijdte moet niet te kort zijn want dan springt de lamp te laat aan: pas wanneer de inbreker al op de stoep staat. Een te grootte reikwijdte is ook niet handig want dan zal de lamp al aanspringen wanneer er iemand op straat langs loopt. Hoe minder gevoelig je een sensor instelt, des te minder groot de reikwijdte. Bij de reikwijdte die als product specificatie wordt genoemd, wordt uitgegaan van een standaard hoogte van 2 meter. 
 
Bewegingssensoren voor binnen of buiten
Schaf je een bewegingssensor aan die geschikt is voor buiten of voor binnen? De mate van bescherming tegen water en stof (en de bepaling in hoeverre een apparaat geschikt is voor binnen en/of buitengebruik) wordt aangegeven door een beschermingsklasse (ook wel IP-classificatie genoemd). Zo’n IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed een apparaat bestand is tegen stof. Het tweede cijfer geeft aan in hoeverre de melder beschermd is tegen vocht. Bij een IP-waarde van 0 is een apparaat niet beschermd tegen vocht en daardoor dus ook niet geschikt voor buitengebruik. Een waarde van 4 geeft aan dat de sensor spatwaterdicht is, en een waarde van 6 betekent dat de sensor zeer waterbestendig is.